• Home
  • Rusland en China kondigen officieel een ‘Nieuwe Reserve Valuta’ aan.
12 aug 2022
Algemeen
Sjouke van der naalt

Rusland en China kondigen officieel een ‘Nieuwe Reserve Valuta’ aan.

En opnieuw, zoals vaak gebeurt met belangrijk nieuws in de Verenigde Staten en het Westen, heeft niemand het gemerkt en lijkt het niemand iets te kunnen schelen.

Als je de afgelopen maand met je ogen hebt geknipperd, heb je het misschien gemist…

China en Rusland doen een gooi naar de Amerikaanse dollar. En zoals vaak gebeurt met belangrijk nieuws in de Verenigde Staten en het Westen, lijkt het niemand op te vallen of zelfs maar te interesseren.

Sinds het begin van het jaar schrijf ik over de mogelijkheid dat Rusland en China de wereldwijde reservestatus van de US-dollar betwisten. Nu gebeurt het.

China is buying more Russian oil than ever, but that doesn't mean that  Putin has total loyalty | Fortune

Het mag geen verrassing zijn voor wie oplet dat Rusland en China hun economische banden aan het aanhalen zijn temidden van de aanhoudende Westerse sancties tegen Rusland als gevolg van de oorlog van het land in Oekraïne.

Wat sommige mensen echter zal verbazen, is dat Rusland en de BRICS-landen, waaronder Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, officieel werken aan hun eigen “nieuwe mondiale reservemunt”, meldde RT eind juni. Niemand scheen het zelfs maar op te merken.

“De kwestie van het creëren van een internationale reservemunt gebaseerd op een mandje van valuta’s van onze landen wordt uitgewerkt,” zei Vladimir Poetin vorige maand op het BRICS zakenforum.

En aangezien Rusland is afgesneden van het SWIFT-systeem, werkt het natuurlijk ook samen met China en de BRIC-landen aan de ontwikkeling van “betrouwbare alternatieve mechanismen voor internationale betalingen” om “de afhankelijkheid van het westerse financiële systeem te verminderen”.

Ondertussen onderneemt Rusland ook andere stappen om de alliantie tussen de BRIC-landen te versterken, onder meer door de handel om te leiden naar China en India, aldus CNN:

President Vladimir Poetin zei woensdag dat Rusland de handel omleidt naar “betrouwbare internationale partners” zoals Brazilië, India, China en Zuid-Afrika, nu het Westen de economische banden probeert te verbreken.

“We zijn actief bezig onze handelsstromen en buitenlandse economische contacten te heroriënteren naar betrouwbare internationale partners, in de eerste plaats de BRICS-landen,” zei Poetin in zijn openingsvideotoespraak tot de deelnemers van de virtuele BRICS-top.

In feite is “de handel tussen Rusland en de BRICS-landen dit jaar met 38% toegenomen en in de eerste drie maanden van het jaar opgelopen tot 45 miljard dollar”, aldus het rapport. Ondertussen heeft de Russische verkoop van ruwe olie aan China in de lente van dit jaar recordcijfers bereikt, waarmee het Saoedi-Arabië voorbijstreeft als China’s voornaamste olieleverancier.

“Samen met de BRICS-partners ontwikkelen wij betrouwbare alternatieve mechanismen voor internationale verrekeningen”, aldus Poetin.

Poetin vervolgde, door vorige maand te verklaren: “De contacten tussen Russische zakenkringen en de zakenwereld van de BRICS-landen zijn geïntensiveerd. Er zijn bijvoorbeeld onderhandelingen aan de gang om Indiase winkelketens in Rusland te openen [en] het aandeel van Chinese auto’s, apparatuur en hardware op onze markt te vergroten.”

In juni beschuldigde Poetin het Westen ook van het negeren van “de basisprincipes van [de] markteconomie” zoals vrije handel. “Het ondermijnt zakelijke belangen op wereldschaal en heeft een negatieve invloed op het welzijn van mensen, in feite van alle landen,” zei hij.

President Xi sloot zich aan bij de gevoelens van Poetin, volgens een in juni gepubliceerd artikel van Bloomberg:

“Het politiseren, instrumentaliseren en bewapenen van de wereldeconomie door gebruik te maken van een dominante positie in het mondiale financiële systeem om moedwillig sancties op te leggen, zou alleen maar anderen kwetsen en ook jezelf kwetsen, waardoor mensen over de hele wereld zouden lijden. Wie geobsedeerd is door een machtspositie, zijn militaire alliantie uitbreidt en zijn eigen veiligheid ten koste van anderen nastreeft, komt alleen maar in een veiligheidsprobleem terecht.”

De ontwikkelingen sterken mij in mijn overtuiging dat een door goud ondersteunde wereldreservemunt op komst is – iets waar ik al maanden over schrijf.

Ik ben ook verbijsterd dat niemand zich druk lijkt te maken over het feit dat misschien wel de grootste verschuiving in het mondiale macro-economische speelveld van de laatste halve eeuw aan de gang is.

Zeker, in de context van het conflict in Oekraïne lijkt het nieuws misschien een soort van “par for the course”, wat ertoe kan leiden dat de media en de financiële wereld het bagatelliseren. Maar zet dit stukje informatie op zichzelf, zonder context – dat er een gecoördineerde wereldwijde uitdaging plaatsvindt tegen de Amerikaanse dollar – en het zou het grootste nieuwsverhaal in decennia zijn. Stel je voor dat China en Rusland dit zomaar uit het niets laten vallen? Vergeet niet dat beide landen al jaren aan deze situatie werken en zich erop voorbereiden.

Ik bedoel, kijk eens naar de Russische schatkistbeleggingen in 2018:

Russia's dollar reserves likely shifted to swaps after it dumped Treasuries

Zoals ik al eerder opmerkte, Rusland vergrootte ook zijn goudreserves in dezelfde periode:

En deze krantenkop kwam uit in 2020, slechts maanden voor de Russische invasie van Oekraïne.

Denkt iemand dat het toeval is?

Nikkei schreef in die tijd:

Dedollarisatie is een prioriteit voor Rusland en China sinds 2014, toen ze begonnen met het uitbreiden van de economische samenwerking na Moskou’s vervreemding van het Westen over zijn annexatie van de Krim. Het vervangen van de dollar in handelsbetalingen werd een noodzaak om de Amerikaanse sancties tegen Rusland te omzeilen.

Het lijkt mij dus dat de BRIC-landen precies begrijpen hoe precair de financiële situatie van de VS – en onze dollar – is. Ondanks de recente versterking van de dollar, zitten deze landen midden in een meer decennia durend plan om de dollar te de-dollariseren. Zelfs voordat het conflict in Oekraïne begon, legden zowel China als Rusland al goudvoorraden aan en werkten ze aan transacties buiten de Amerikaanse dollar om. Het was een ander “geheim” dat openlijk bekend was.

Weet je nog hoe “krankzinnig” deze krantenkop was, slechts 6 maanden geleden, toen ik het voor de eerste keer voorspelde?

Iedereen zei me dat het vergezocht was. Vandaag is dat niet meer zo.

Ondertussen, sinds de BRIC-conferentie, blijven de banden tussen Rusland en China nauwer worden, waarbij Japan deze week zelfs waarschuwde voor de “versterking van de militaire banden” van het paar – op hetzelfde moment dat China een geplande reis van House Speaker Nancy Pelosi naar Taiwan nauwlettend in de gaten heeft gehouden.

Japan zei de afgelopen week:

“Als gevolg van de huidige agressie is het mogelijk dat de nationale macht van Rusland op de middellange tot lange termijn afneemt, en dat het militaire evenwicht in de regio en de militaire samenwerking met China veranderen.

In de nabijheid van Japan heeft Rusland stappen ondernomen om de samenwerking met China te versterken, bijvoorbeeld door middel van gezamenlijke bommenwerpervluchten en het gezamenlijk varen van oorlogsschepen waarbij het Russische en het Chinese leger betrokken zijn, alsmede stappen om deze militaire samenwerking af te schilderen als strategische coördinatie.”

Japan zei dat deze afstemming tussen de twee landen “ook in de toekomst nauwlettend in de gaten moet worden gehouden”.

Terwijl de economische tandwielen achter de schermen draaien, wordt China ook steeds terughoudender met betrekking tot Taiwan. Het land “heeft de afgelopen maanden vele malen oorlogsvliegtuigen naar de zelfverklaarde identificatiezone van de luchtverdedigingszone van Taiwan gestuurd”, aldus CNN, en zinspeelde onlangs op het idee van een vliegverbod boven Taiwan in de aanloop naar een gepland bezoek van Nancy Pelosi.

President Biden gaf deze week commentaar op Pelosi’s reisplannen en verklaarde: “Het leger vindt het op dit moment geen goed idee. Maar ik weet niet wat de status ervan is.”

We zijn er zeker van dat Pelosi toch zal gaan. Vergeet niet dat dit dezelfde vrouw is die door Chinatown danste terwijl Covid zich vanuit China naar de VS verspreidde, om te bewijzen dat ze geen racist is.

Ik kan haar nu horen op weg naar Taiwan:

“Ik onderhandel over aandelenhandel van een miljoen dollar als ontbijt, ik weet zeker dat ik dit Euro uitschot aankan.”

BRON: Russia And China Officially Announce A “New Global Reserve Currency” (substack.com)

Wij hebben alle Bijbelstudies op deze website geplaatst zodat u deze op elk moment, op uw gemak, kunt lezen. 

>